Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik: 10.10.14.10.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), mesno-zelenjavni namaz(J,L)
– dop. malica: čaj sadje, kruh(G), namaz(L)
– kosilo: goveja juha z ribano kašo(L,J,G), segedin golaž(Z), kuskus(G), puding(L,O), N
– pop. malica: hruška, crispy(G,SE,L,A), N
– večerja: pica(G,L), čaj

Torek
– zajtrk: čaj, polbeli kruh(G), sirni namaz(L)
– dop. malica: sadje, kruh(G), marmelada, čaj
– kosilo: pečen ribji file(R), krompir v kosih, tržaška omaka, solata, sadje, N
– pop. malica: skuta s podloženim sadjem(L), sadje
– večerja: sirovi ravioli(G,L), paradižnikova omaka(G), čaj

Sreda
– zajtrk: mleko(L), rženi kruh(G,S), pečeno jajce(J), kisle kumarice
– dop. malica: sadje, vaniljev žepek(G,L), napitek
– kosilo: porova juha, rižota s telečjim mesom, radič s fižolom, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), N
– večerja: kruh(G,S), pašteta(G,Z,S), čaj

Četrtek
– zajtrk: bela kava(L,O), čaj, mlečna štručka(G,L), jabolko
– dop. malica: sadje, navadni jogurt(L), koruzni kruh(G,S), SŠSZ
– kosilo: korenčkova juha, piščanec po pekovsko, solata, N
– pop. malica: piškoti(G,L), sadje, limonada
– večerja: palačinke(G,L,J), čaj

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,SE,O,S), hrenovka, ajvar(GO), gorčica(GO)
– dop. malica: kruh(G), sadje, kisla smetana(L), riban korenček
– kosilo: špageti po milansko(G), riban sir(L), solata, sadje, N
– popotnica:

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), mesno-zelenjavni namaz(J,L)
– dop. malica: čaj, sadje
– kosilo: goveja juha z ribano kašo(L,J,G), segedin golaž(Z), kuskus(G), puding(L,O), N
– pop. malica: hruška, crispy(G,SE,L,A), N

Torek
– zajtrk: čaj, polbeli kruh(G), sirni namaz(L)
– dop. malica: sadje, kruh(G),
– kosilo: pečen ribji file(R), krompir v kosih, tržaška omaka, solata, sadje, N
– pop. malica: skuta s podloženim sadjem(L), sadje

Sreda
– zajtrk: mlečni riž(L)
– dop. malica: sadje, vaniljev žepek(G,L), napitek
– kosilo: porova juha, sv. zrezek v gobovi omaki(G,L), rizi bizi, radič s fižolom, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), N

Četrtek
– zajtrk: bela kava(L,O), čaj, mlečna štručka(G,L), jabolko
– dop. malica: sadje, navadni jogurt(L),
– kosilo: korenčkova juha, piščanec po pekovsko, solata, N
– pop. malica: sadje, limonada

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,SE,O,S), hrenovka, ajvar(GO), gorčica(GO)
– dop. malica: kruh(G), sadje, kisla smetana(L), riban korenček
– kosilo: špageti po milansko(G), riban sir(L), solata, sadje, N
– popotnica:

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost