Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik: 3.10 – 7.10. 2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

 

Ponedeljek
– zajtrk: kakav(L,O), črni kruh(G), tuna(R), sveža paprika
– dop. malica: kruh(G), smetanov namaz z zelenjavo(L), sadje, N
– kosilo: grahova juha(L,G), goveji golaž(G,L,Z), polenta, solata, grozdje, N
– pop. malica: jabolčna čežana, piškoti(G,O,L)
– večerja: tortilja z mletim mesom(G,J,L), solata, čaj

Torek
– zajtrk: čaj, popečen toast s sirom (G,L)
– dop. malica: navadni jogurt(L), kruh(G), sadje
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,L), piščančji paprikaš(G,L), kruhov cmok(G,L), paradižnikova solata, N
– pop. malica: sadje, napitek
– večerja: testeninska solata(L), kruh(G), čaj

Sreda:
– zajtrk: mleko(L), rženi kruh(G,S), maslo(L), marmelada
– dop. malica: kruh(G), namaz(L), sadje, čaj
– kosilo: lečina juha, musaka (mesna ali zelenjavna)(G,J,L,Z), solata, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), limonada
– večerja: mlečni riž s čokoladnim posipom(L,O)

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,S), jajčni namaz(L,J)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– kosilo: paradižnikova juha, kuskus, ohrovt v omaki(Z), zelenjavni zrezek(G,J), sadna kupa s smetano(L), N
– pop. malica: jogurt(sadni, navadni)(L), koruzni kruh(G,S)
– večerja: sendvič(G), salama, sir(L), paradižnik, čaj

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,S,SE,O), skutin namaz(L)
– dop. malica: sadje, cryspi(G,A,SE,L)
– kosilo: ocvrt ribji file(G,J,R), tatarska omaka(J), pečen krompir, solata, sadje, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: kakav(L,O), črni kruh(G), tuna(R), sveža paprika
– dop. malica: kruh(G), smetanov namaz z zelenjavo(L), sadje, N
– kosilo: grahova juha(L,G), goveji golaž(G,L,Z) , solata, N
– pop. malica: jabolčna čežana, piškoti(G,O,L)

Torek
– zajtrk: mlečni zdrob(G,L)
– dop. malica: navadni jogurt (L), kruh(G), sadje
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,L), piščančji paprikaš(G,L), kruhov cmok(G,L), paradižnikova solata, N
– pop. malica: sadje, napitek

Sreda:
– zajtrk: mleko(L), rženi kruh(G,S), maslo(L), marmelada
– dop. malica:, sadje, čaj
– kosilo: lečina juha, musaka (mesna ali zelenjavna)(G,J,L,Z), polenta, solata, grozdje, N
– pop. malica: sadje, prepečenec(G), limonada

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,S), jajčni namaz(L,J)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– kosilo: paradižnikova juha, kuskus, ohrovt v omaki(Z), zelenjavni zrezek(G,J), sadna kupa s smetano(L), N
– pop. malica: navadni jogurt (L), koruzni kruh(G,S)

Petek
– zajtrk: čaj, polnozrnati kruh(G,S,SE,O), skutin namaz(L)
– dop. malica: sadje, cryspi(G,A,SE,L)
– kosilo: ocvrt ribji file(G,J,R), tatarska omaka(J), pečen krompir, solata, sadje, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

 

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost