Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Jedilnik; 1.2. – 5.2.2016


S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Ponedeljek
– zajtrk: mleko(L), črni kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, črni kruh(G)
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,L,Z), makaronovo meso(J,L), solata, N
– pop. malica: napolitanke(J,G,L,O), sok
– večerja: topli sendvič s sirom(G, L,J), čaj

Torek
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), čokoladni namaz(L,O)
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), prepečenec(L)
– kosilo: cvetačna juha(G,L,Z), krompirjevi svaljki(G,J,L), haše omaka(G,Z), zeljnata solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, pol beli kruh(G)
– večerja: pizza(G,J), čaj

Sreda:
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), tunin namaz(R,L)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G), čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,Z), ajdovi žganci(G,L), pecivo(G,L,J), N
– pop. malica: piškoti(G,J,L), sadje
– večerja: sirov burek(G,J), navadni jogurt(L)

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), hrenovka(SO2), gorčica(GO), ajvar
– dop. malica: sirova štručka(G,L), mleko(L), SŠSZ
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J,L,Z), pleskavica, džuveč riž, solata, N
– pop. malica: sadje, crispy(G,SE,O)
– večerja: mesna lazanja(G,J,L), solata, čaj

Petek
– zajtrk: mleko(L), čokoladni in koruzni kosmiči(A,O,S,L,VB)
– dop. malica: sadje, namaz, polnozrnati kruh(G,SE,S,O)
– kosilo: govedina, pire krompir(L), špinača(L), sadje, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

VRTEC

Ponedeljek
– zajtrk: mleko(L), črni kruh(G), maslo(L), med
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(G,J,L,Z), makaronovo meso(J,L), solata, N
– pop. malica: sadje, čaj

Torek
– zajtrk: čaj, pol beli kruh(G), čokoladni namaz(L,O)
– dop. malica: navadni jogurt(L), sadje
– kosilo: cvetačna juha(G,L,Z), krompirjevi svaljki(G,J,L), haše omaka(G,Z), zeljnata solata, sadje, N
– pop. malica: sadje, pol beli kruh(G)

Sreda:
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), tunin namaz(R,L)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: zelenjavna enolončnica(G,Z), ajdovi žganci(G,L), pecivo(G,L,J), N
– pop. malica: sadje, čaj

Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S), hrenovka(SO2), gorčica(GO), ajvar
– dop. malica: sadje, SŠSZ
– kosilo: goveja juha z vlivanci(G,J,L,Z), pleskavica, džuveč riž, solata, N
– pop. malica: sadje, čaj

Petek
– zajtrk: mleko(L), čokoladni in koruzni kosmiči(A,O,S,L,VB)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: govedina, pire krompir(L), špinača(L), sadje, N
– popotnica

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)
,

Dostopnost