S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), smetanov namaz s tuno(L,R)
– dop. malica: sadje, crispy(G,SE,O)
– kosilo: cvetačna juha(L,Z), piščanec po pekovsko(Z), solata, N
– pop. malica: jabolčna čežana s smetano(L)
– večerja: špageti s paradižnikovo omako(G,J,L,Z), čaj
Torek
– zajtrk: bela kava(L), pol beli kruh(G), maslo in marmelada(L)
– dop. malica: sadje, napolitanke(G,L,J,O), mleko(L)
– kosilo: goveja juha z rezanci(L,G,J,Z), sv. pečenka, skutin štrukelj(G,L,J), kislo zelje(Z), sadje, N
– pop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), kruh(G,L)
– večerja: buhtelj(G,J), bela kava(G,L)
Sreda
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), pašteta(SO2,L,Z)
– dop. malica: sirova štručka(L,G,S) čaj, SŠSZ
– kosilo: ješprenjev golaž(G,L,Z), sadno pecivo(G,L,J), kompot
– pop. malica: banana, sok
– večerja: mlečni močnik(L)
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S) tunin namaz(R,Z)
– dop. malica: sadni ali navadni jogurt(L), kruh(G,L,S)
– kosilo: lečina juha(Z,L,G), puranji koščki v smetanovi omaki(L,G), široki rezanci(G,L,J), rdeča pesa, N
– pop. malica: suho sadje(O), čaj
– večerja: carski praženec(G,L,J), čaj
Petek
– zajtrk: kosmiči(A,O,S,L,VB), mleko(L)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G,L)
– kosilo: grahova juha(L,G,Z), pečen file postrvi(R), blitva po dalmatinsko(Z), tržaška omaka, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
VRTEC
Ponedeljek
– zajtrk: čaj, črni kruh(G), smetanov namaz s tuno(L,R)
– dop. malica: sadje, crispy(G,SE,O), čaj
– kosilo: cvetačna juha(L,Z), piščanec po pekovsko(Z), solata, N
– pop. malica: jabolčna čežana
Torek
– zajtrk: bela kava(L), pol beli kruh(G), maslo in marmelada(L)
– dop. malica: sadje, čaj
– kosilo: goveja juha z rezanci(L,G,J,Z), sv. pečenka, skutin štrukelj(G,L,J), kislo zelje(Z), sadje, N
– pop. malica: sadni ali navadni jogurt(L)
Sreda
– zajtrk: čaj, rženi kruh(G,S), pašteta(SO2,L,Z)
– dop. malica: sadje,čaj, SŠSZ
– kosilo: ješprenjev golaž(G,L,Z), sadno pecivo(G,L,J), kompot
– pop. malica: banana, čaj
Četrtek
– zajtrk: čaj, koruzni kruh(G,L,S) tunin namaz(R,Z)
– dop. malica: navadni jogurt(L), sadje
– kosilo: lečina juha(Z,L,G), puranji koščki v smetanovi omaki(L,G), široki rezanci(G,L,J), rdeča pesa, N
– pop. malica: suho sadje(O), čaj
Petek
– zajtrk: kosmiči(A,O,S,L,VB), mleko(L)
– dop. malica: sadje, prepečenec(G,L), čaj
– kosilo: grahova juha(L,G,Z), pečen file postrvi(R), blitva po dalmatinsko(Z), tržaška omaka, N
– popotnica
Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika!
Legenda za zapis alergenov v jedilniku:
G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih
L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo
J – jajca in proizvodi iz jajc
A – arašidi in proizvodi iz njih
S – zrna soje in proizvodi iz nje
O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih
Z – listna zelena in proizvodi iz nje
GO – gorčično seme in proizvodi iz njega
SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega
SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2
VB – volčji bob
R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih
Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.