Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Infodrom: Anja spregovori o slepoti


Za osebe, ki imajo manj kot pet odstotkov vida, torej morda vidijo le sence, zaznajo svetlobo ali obliko, rečemo, da so slepe. Anja vida sploh nima, torej ne vidi ničesar. »Rodila sem se s šestimi meseci, in ko sem bila v inkubatorju, so mi zdravniki spustili preveč kisika v telo,« pojasnjuje, kako je oslepela.
Ker ne vidi, se je naučila zanesti na druga čutila, predvsem na sluh. Na podlagi zvoka ugotovi marsikaj, tudi komu lahko zaupa. Da, prav ste prebrali, osebe presoja po glasu, a prizna, da se včasih tudi ušteje. Kakšen glas pa imata prijazna in hudobna oseba? »Prijazna oseba ima zame preprost sproščen nežen glas, kakšna hudobna oseba pa je bolj redkobesedno s kakšnim visokim močnim glasom,« pojasni Anja. Glasu pa nimamo le ljudje, ampak ga ima tudi Anjin računalnik.
Infodrom je informativna oddaja za mlade. S kombinacijo resnosti in žargona mladih bodo voditelji in novinarji Infodroma poročali s terena in iz virtualnega studia TV Slovenija, o vsem, kar vas zanima: o dogajanju v šoli, po svetu, v Sloveniji, o glasbi, znanosti, družbi, kulturi, živalih, športu, o znanih in nenavadnih stvareh in ljudeh. Infodrom bo neposredno odgovarjal na vaša vprašanja in vas obveščal o vsem, kar morate vedeti. Od ponedeljka do petka na prvem programu Televizije Slovenija in na spletu!

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dostopnost