Skutni štruklji
Sestavine:
- 1,5 dkg skute
- 30 dkg gresa
- 3 jajca
- sol
- rozine (po želji)
Vse sestavine zmešamo, naredimo majhne štruklje, jih zavijemo v folijo in skuhamo.
Pečena skuta
Sestavine:
- 50 dkg skute
- 3 jajca
- 3 žlice sladkorja
- 1 vanilij
- 3 žlica moke
- 1/2 pecilnega praška
- 2 dcl kisle smetane
- pest rozin
- malo naribane limonine lupine
Vse sestavine zmešamo, skuto, kislo smetano in rozine dodaj na koncu.
Pekač namaži z oljem in posipaj z moko.
Peči okoli 20 minut na 200 stopinj.
Narastek iz prosene kaše
V 1 l jabolčnega soka skuhamo 30 dag prosene kaše (lahko dodamo malo vode). Ko je ohlajena primešamo:
- 10 dag mletih lešnikov
- 10 dag mletih orehov
- 10 dag kokosove moke
- 10 dag rozin
- 1 žličko cimeta
- 0,5 – 1 kg naribanih jabolk.
Pekač premažemo s kokosovo maščobo in malo posujemo z moko. Dodamo zmes in nanjo lahko naložimo še narezana jabolka.
Pečemo cca. 45 min pri 180 stopinj.
Bučna juha
- Bučo in krompir olupimo in narežemo na kocke v razmerju 3:2 v korist buče in skuhamo do mehkega v osoljeni vodi.
- S paličnim mešalnikom spasiramo, dodamo 2 žlici kisle smetane, poper, »vegeto« brez dodanih ojačevalcev okusa in žlico masla.
- Brez maščobe na hitro popražimo bučna semena.
- Ko serviramo, pokapamo z malo bučnega olja in dodamo popražena bučna semena.
Brokolijeva juha
- Brokoli operemo, natrgamo na kose in skuhamo v slani vodi.
- Dodamo nekaj žlic sladke smetane, žlico masla, poper, suh česen in suho čebulo.
- Postrežemo s popečenimi kockami polnozrnatega kruha.
Lešnikove/orehove kroglice
Potrebujemo:
- 1 lonček navadnega jogurta
- 2 jogurtova lončka pirine moke-2 žlici sladkorja v prahu
- pol pecilnega praška
- 1vanilije/rumov sladkor
- 1 jajce
- 5 žlic mletih lešnikov/orehov
Vse sestavine dobro zmešamo, pustimo počivati 15 min.
V vroče olje spuščamo žličnike(zajemamo z malo žličko) , jih na hitro ocvremo. Polagamo jih na mrežo, da se odvečna maščoba odcedi in narahlo potresemo s sladkorjem ali čokolado.
Ena hitra z jabolki
Testo:
- 8 žlic moke
- 6 žlic rjavega sladkorja
- 4 žlice olja
- 4 žlice mleka
- 2 jajci
- pol žličke kvasa
- 2 jabolki, nasekljamo
Preliv:
- 5 dag masla
- 1 jajce
- žlica rjavega sladkorja
Sestavine za testo zmešamo, nalijemo v namaščen pekač in pečemo 10 min, medtem pa zmešamo sestavine za preliv, prelijemo testo in pečemo še nekaj min, da je zlato zapečeno.
Lahko serviramo s stepeno smetano, gre pa tudi brez.
Jogurtovo pecivo
Sestavine:
- 1 jogurt
- pol jogurtovega kozarca olja
- pol jogurtovega kozarca rjavega sladkorja
- 1 jogurtov kozarec moke
- 1 jogurtov kozarec ovsenih kosmičev
- 1 jogurtov kozarec maka/mletih orehov/mletih lešnikov,/rozin/1 nasekljano jabolko/zmrznjenih borovnic/koščkov
- čokolade/kokosa ipd odvisno od tega, kar je doma, ali kar si zaželi srce, uspeh je vedno zagotovljen
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilij sladkor
- malo soli
- lahko pa tudi malo cimeta ali limonove lupinice
Namastimo pekač, vlijemo testo, pečemo pri 200 stopinjah 45 min.
Dobro je toplo ali mrzlo, kocke lahko prelijemo s stopljeno čokolado, posujemo s kokosom, namažemo z marmelado, okrasimo s stepeno smetano… Pecivo je vsakič drugačno in vedno dobro.
Sirova juha
- Posušene ostanke različnih vrst sira naribamo na drobno.
- Prepražimo pest ovsenih kosmičev na malo masla in zalijemo z mešanico pol vode, pol jogurta. Ko zavre, odstavimo, vmešamo sir med neprestanim mešanjem, da se enakomerno stopi.
- Začinimo z malo soli, poprom in kancem muškatnega oreška.
- V pečici popečemo kocke starega kruha, ki jih malo pokapljamo z mešanico olivnega olja in suhega česna.