Center IRIS

Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana

Dihalne vaje


Dihalne vaje so stare kot človek. Naši predniki so intuitivno čutili, da jim kakovostno dihanje pomaga k sprostitvi in zdravju. Zato so dihalne vaje del vseh sistemov zdravljenja, le mi smo v sedanjem času malo pozabili nanje …

Za naše potrebe bom opisala nekaj preprostejših vaj.

Dihalne vaje delamo vsak dan, najbolje zjutraj in zvečer, po potrebi pa še kadarkoli čez dan.

Če nimamo časa, naredimo le nekaj vdihov in izdihov, najbolje pa si je vzeti vsaj 15 minut.

Preden začnemo z dihalnimi vajami, poskrbimo za primeren prostor (prezračimo, ugasnemo telefon, se primerno oblečemo, poskrbimo, da nas ne bodo motili). Najbolje je, da dihamo v naravi. Lahko vadimo leže na hrbtu v sproščeni drži. Če vadimo sede, sedimo na stolu, ki podpira hrbtenico, še bolje pa je, če sedimo popolnoma vzravnano, brez opore. Poskrbimo (drža, obleka), da imajo pljuča kar največjo možnost širjenja.

Najprej se vedno osredotočimo, zavemo, da bomo dihali. Odločimo se, da se bomo vaji v celoti posvetili. Kadar smo razburjeni, zaskrbljeni, jezni, žalostni, to vajo najbolj potrebujemo, vendar zanjo nimamo prave volje, pa še misli nam begajo. Nič zato. Odločeni smo, da bomo vadili. Vsakič, ko nas vlak misli odpelje, se tega mirno zavemo in se vrnemo k vaji.

Vaja ima vsaj dvojni učinek:

 1. Najprej v telo spravimo dovolj kisika (ki, med drugim, pomaga pri razgradnji stresnih hormonov, ki vplivajo na naše črne misli in slabo telesno počutje)
 2. Če smo osredotočeni na izvajanje dihalnih vaj, možgane drugače zaposlimo, prekinemo vrtiljak črnih misli, s tem zmanjšamo produkcijo stresnih hormonov …)

Poskušamo dihati umirjeno, brez prisile, vendar želimo predihati celotna pljuča. Pomembno je, da v celoti izdihnemo, da naredimo prostor za svež zrak. Ko vdihnemo, se trudimo napolniti vse skrite kotičke pljuč. Dihamo neprisiljeno počasi in zraven štejemo, npr.:

 1. vdih 1, izdih 1
  vdih 2, izdih 2
  itd. 10x
 2. Štejemo trajanje vdiha:
  dih 1, 2, 3, 4 …
  Premor 1, 2
  Izdih 1, 2, 3, 4, 5 (izdihnemo malo bolj intenzivno)
  Premor 1, 2
  Vdih …
 3. Vdihnemo in izdihnemo.
  S palcem desne roke zapremo desno nosnico.
  Vdihnemo skozi levo nosnico, izdihnemo skozi levo.
  S sredincem in prstancem desne roke zapremo levo nosnico.
  Vdihnemo skozi desno nosnico, izdihnemo skozi desno.
  Ponovimo.
 4. Osredotočimo se na dih in potujemo z njim počasi skozi nosnici, skozi grlo, po bronhijih v pljuča, v vedno bolj oddaljene pljučne mešičke in po isti poti nazaj.
  Vdihan zrak si lahko predstavljamo v neki sveži, sončni barvi, izdihanega pa v temnejši barvi.

Ko boste nekaj časa redno delali dihalne vaje, boste ugotovili, da imajo dvojni učinek; takojšnjega (počutili se boste mirni in sproščeni) in trajnejšega.

Jutranja vaja pomaga, da smo mirnejši in učinkovitejši v šoli ali službi.

Kadar imamo nočne more ali ne moramo zaspati, nas te vaje umirijo.

Večerna vaja nam pomaga odklopiti se od dnevnih skrbi in zaspati.

Dihalne vaje so lahko del dnevne rutine v družini in v razredu.

ŠE OPOZORILO: Če pretiravamo z dihanjem, lahko povzročimo neravnotežje v izmenjavi plinov, kar začutimo kot mravljinčenje. Vajo prekinemo in čez čas umirjeno nadaljujemo.

Zapisala: Sabina Šilc

(Skupno 2.218 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost