Jedilnik; 24.9. – 29.9.2017

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih;
14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano.
Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Jedilnik

PONEDELJEK 

  • zajtrk: mlečna prosena kaša s suhimi slivami (L)
  • malica: makovka (G), jabolko, čaj
  • kosilo: bučna juha (L), zelenjavni zrezek (G,L,J), pire krompir (L), omaka iz stročjega fižola, nektarina
  • malica: koruzni kruh (G), navadni jogurt (L)
  • večerja: testeninska solata, (G,L), čaj

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), sir (L), paprika, čaj
  • malica: skuta s podloženim sadjem (L), grisini palčke (G), breskev
  • kosilo: zelenjavna juha, puran v omaki (L), rizibizi, zelena solata s paradižnikom in koruzo
  • malica: hrustjave ploščice (G), sadna košarica, čaj
  • večerja: bombeta (G), pleskavica, mešana solata

SREDA

  • zajtrk: črni kruh (G), maslo (L), med, zeliščni čaj
  • malica: mlečni riž s čokoladnim posipom (L), hruška
  • kosilo: cvetačna juha (G), špageti po bolonjsko (G), rdeča pesa, slive
  • malica: sadni jogurt, čaj
  • večerja: frite (G,L,J), čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenjček, čaj
  • malica: buhtelj z marmelado (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), ajdova kaša, zelenjavno-telečji ragu (G), zeljnata solata s fižolom, grozdje
  • malica: sadna košarica, čaj
  • večerja: krompirjev golaž s hrenovko (G), čaj

PETEK

  • zajtrk: črni kruh (G), ribji namaz (R,L), paradižnik, čaj
  • malica: koruzna žemlja (G), kefir (L),
  • kosilo: ocvrt sir (G,L), krompirjeva solata, tatarska omaka (L), banana

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečna prosena kaša s suhimi slivami (L)
  • malica: makovka (G), jabolko, čaj
  • kosilo: bučna juha (L), zelenjavni zrezek (G,L,J), pire krompir (L), omaka iz stročjega fižola, nektarina

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), sir (L), paprika, čaj
  • malica: skuta s podloženim sadjem (L), grisini palčke (G), breskve
  • kosilo: zelenjavna juha, puran v omaki (L), rizibizi, zelena solata s paradižnikom in koruzo

SREDA

  • zajtrk: črni kruh (G), maslo (L), med, zeliščni čaj
  • malica: mlečni riž s čokoladnim posipom (L), hruška
  • kosilo: cvetačna juha (G), špageti po bolonjsko (G), rdeča pesa, slive

ČETRTEK

  • zajtrk: rženi kruh (G), kisla smetana (L), korenjček, čaj
  • malica: buhtelj z marmelado (G,L,J), bela kava (L)
  • kosilo: goveja juha z rezanci (G,J), ajdova kaša, zelenjavno-telečji ragu (G), zeljnata solata s fižolom, grozdje

PETEK

  • zajtrk: čokolino
  • malica: koruzna žemlja (G), kefir (L),
  • kosilo: ocvrt sir (G,L), krompirjeva solata, tatarska omaka (L), banana

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. V podaljšanem bivanju je na voljo sadna košarica.

Legenda za zapis alergenov v jedilniku:

G – žita, ki vsebujejo gluten(pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki(mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.