Jedilnik 21. 5. – 25. 5. 2018

PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik (G,L,J), jabolko
  • malica: kruh (G), mlečni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: juha, zelenjavni zrezki (G,L,J), pire krompir (L), špinača (L), čokoladna rolada (G,L,J)
  • malica: sadni jogurt (L), grisini palčke (G,SE,O)
  • večerja: ovseni kruh (G), namazi (L), šobska solata (L), čaj

TOREK

  • zajtrk: kruh (G), tunin namaz (R), redkvice, čaj
  • malica: makovka (G), kakav (L), pomaranča, ŠS* – probiotični jogurt (L)
  • kosilo: porova juha, ražnjiči, kuskus (G) z zelenjavo, sadje
  • malica: sadje, hrustljave ploščice (G)
  • večerja: kruh (G), pečeno jajce (J), paradižnikova solata, čaj

SREDA

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G,O,SE), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: mlečni riž s posipom (L), banana
  • kosilo: korenčkova juha, testenine – svedrčki po bolonjsko (G), mešana solata
  • malica: žitna ploščica (G,SE,O), čaj
  • večerja: pomfrit, solata, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), maslo (L), marmelada, bela kava (L)
  • malica: žemlja (G), piščančja salama, sir (L), sadje, čaj, ŠS* – paradižnik
  • kosilo: grahova juha, zdrobovi cmoki (J,L), čebulna bržola (G,L), mešana solata
  • po malica: sadna košarica, čaj
  • večerja: tortelini z omako (G,L,J), čaj

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), namaz s papriko (L), čaj
  • malica: piškoti (G), sadna skuta (L)
  • kosilo: škampovi repki (R), krompirjeva solata, tatarska omaka (J,L), sadje

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: močnik (G,L,J), jabolko
  • malica: kruh (G), mlečni namaz (L), sadje, čaj
  • kosilo: juha, zelenjavni zrezki (G,L,J), pire krompir (L), špinača (L), čokoladna rolada (G,L,J)

TOREK

  • zajtrk: mleko (L), koruzni kosmiči, sadje
  • malica: makovka (G), kakav (L), pomaranča, ŠS* – probiotični jogurt (L)
  • kosilo: porova juha, ražnjiči, kuskus (G) z zelenjavo, sadje

SREDA

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G,O,SE), mesno-zelenjavni namaz, čaj
  • malica: mlečni riž s posipom (L), banana
  • kosilo: korenčkova juha, testenine – svedrčki po bolonjsko (G), mešana solata

ČETRTEK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), maslo (L), marmelada, bela kava (L)
  • malica: žemlja (G), piščančja salama, sir (L), čaj, sadje, ŠS* – paradižnik
  • kosilo: grahova juha, zdrobovi cmoki (J,L), čebulna bržola (G,L), mešana solata

PETEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), namaz s papriko (L), čaj
  • malica: piškoti (G), mleko (L)/sadna skuta (L)
  • kosilo: škampovi repki (R), krompirjeva solata, tatarska omaka (J,L), sadje

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

*ŠS – Šolska shema (dodatna ponudba sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov)

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.