Jedilnik 16. 4. – 20. 4. 2018

PONEDELJEK

  • Z: mlečni riž s čokoladnim posipom (L,G), jabolko
  • DM: črni kruh (G), zeliščni namaz (L), čaj
  • K: juha, špinačni njoki (G), piščančji medaljoni v smetanovi omaki (L), solata
  • PM: sadni jogurt (L), keksi (G,L,J)
  • V: zelenjavna rižota s piščancem, čaj

TOREK

  • Z: ovseni kruh (G), piščančja pašteta, češnjev paradižnik, čaj
  • DM: kruh (G), sirni namaz (L), sadje, čaj, ŠS* – mleko (L)
  • K: juha, čufti v omaki, pire krompir (L), mešana solata, sadje
  • PM: jabolka, sezamove palčke (G,SE)
  • V: pečena jajca (J), ovseni kruh (G), solata

SREDA

  • Z: polnozrnati kruh (G), sir (L), redkvica, čaj
  • DM: grisini palčke (G), sladoled (G,L), ŠS* – sadje
  • K: juha, goveji golaž, polenta, solata
  • PM žitna ploščica (G,L,O)
  • V: špageti z bolonjsko omako (G), solata, čaj

ČETRTEK

  • Z: graham kruh (G), namaz s papriko (L), sadje, bela kava (L)
  • DM: sirova štručka (G,L), sadje, čaj
  • K: juha, mesni tortelini (G,J), paradižnikova omaka z baziliko in olivami, solata
  • PM: sadna košarica
  • V: topli kruhki (G,L), čaj

PETEK

  • Z: koruzni kruh (G), skuša z zelenjavo (R), čaj
  • DM: jogurt (L), kruh (G), banana
  • K: ričet, orehovi štruklji (G,L,J,O), sadni sok

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: mlečni riž s čokoladnim posipom (L,G), jabolko
  • malica: črni kruh (G), zeliščni namaz (L), čaj
  • kosilo: juha, špinačni njoki (G), piščančji medaljoni v smetanovi omaki (L), solata

TOREK

  • zajtrk: ovseni kruh (G), piščančja pašteta, češnjev paradižnik, čaj
  • malica: kruh (G), sirni namaz (L), sadje, čaj, ŠS* – mleko (L)
  • kosilo: juha, čufti v omaki, pire krompir (L), mešana solata, sadje

SREDA

  • zajtrk: čokolino (G), mleko (L)
  • malica: grisini palčke (G), sladoled (G,L), ŠS* – sadje
  • kosilo: juha, goveji golaž, polenta, solata

ČETRTEK

  • zajtrk: graham kruh (G), namaz s papriko (L), sadje, bela kava (L)
  • malica: sirova štručka (G,L), sadje, čaj
  • kosilo: juha, mesni tortelini (G,J), paradižnikova omaka z baziliko in olivami, solata

PETEK

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: jogurt (L), kruh (G), banana
  • kosilo: ričet, orehovi štruklji (G,L,J,O), sadni sok

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

*ŠS – Šolska shema (dodatna ponudba sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov)

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.