Jedilnik 10. – 14. 12. 2018

PONEDELJEK

  • zajtrk: polenta, mleko (L), jabolko
  • malica: kruh (G), pašteta, korenček, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, mesni tortelini (G,L,J) v smetanovi omaki (L), mešana solata
  • malica: piškoti (G,L,J), navadni jogurt (L)
  • večerja: rižota s telečjim mesom, solata, čaj

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), paradižnik, čaj
  • malica: buhtelj z marmelado (G,L,J), bela kava (G,L)
  • kosilo: porova juha, pečen piščanec, pire krompir (L), dušeno rdeče zelje, sadje
  • malica: grisini palčke (G), kaki
  • večerja: zelenjavna enolončnica, ovseni kruh (G)

SREDA

  • zajtrk: graham kruh (G,O,S,SE), piščančja salama, sir (L), kumarice, čaj
  • malica: ovseni kruh, sirni namaz (L), sadni kefir (L)
  • kosilo: pašta fižol (G,J), ajdovi štruklji s skuto (G,L,J), jabolčni kompot
  • malica: riževe ploščice, sadje
  • večerja: testenine (G), tunina omaka (R), solata, čaj

ČETRTEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: makovka (G), kakav (G,L)
  • kosilo: juha, goveji zrezki v ciganski omaki, zdrobovi cmoki (G,L,J), mešana solata
  • pop. malica: sadna skuta (L), hrustljave ploščice (G)
  • večerja: topli sendviči (G,L), čaj

PETEK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), ribji namaz (R), čaj, jabolko
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), namaz iz paprike (L), čaj
  • kosilo: ocvrti sir (G,L,J), francoska solata (J), mandarine

Vrtec

PONEDELJEK

  • zajtrk: polenta, mleko (L), jabolko
  • malica: kruh (G), pašteta, korenček, čaj
  • kosilo: paradižnikova juha, mesni tortelini (G,L,J) v smetanovi omaki (L), mešana solata
  • malica: piškoti (G,L,J), navadni jogurt (L)

TOREK

  • zajtrk: polnozrnati kruh (G), mlečni namaz z zelišči (L), paradižnik, čaj
  • malica: buhtelj z marmelado (G,L,J), bela kava (G,L)
  • kosilo: porova juha, pečen piščanec, pire krompir (L), dušeno rdeče zelje, sadje
  • malica: grisini palčke (G,SE), kaki

SREDA

  • zajtrk: koruzni kosmiči, mleko (L)
  • malica: ovseni kruh, sirni namaz (L), sadni kefir (L)
  • kosilo: pašta fižol (G,J), ajdovi štruklji s skuto (G,L,J), jabolčni kompot
  • malica: riževe ploščice, sadje

ČETRTEK

  • zajtrk: koruzni kruh (G), zelenjavno-mesni namaz, čaj
  • malica: makovka (G), kakav (G,L)
  • kosilo: juha, goveji zrezki v ciganski omaki, zdrobovi cmoki (G,L,J), mešana solata
  • pop. malica: sadna skuta (L), hrustljave ploščice (G)

PETEK

  • zajtrk: mlečna prosena kaša z jabolki (G,L)
  • malica: polnozrnati kruh (G,O,SE), namaz iz paprike (L), čaj
  • kosilo: ocvrti sir (G,L,J), francoska solata (J), mandarine
  • pop. malica: kruh s semeni (G,O,SE), sadni jogurt (L)

Nesladkan čaj, voda in jabolka so otrokom na razpolago ves dan. Pri kosilu je učencem na razpolago kruh, spodbujamo pitje vode. Zaradi možnih objektivnih razlogov lahko pride do naknadnih sprememb jedilnika.

Alergeni

S 13. decembrom je vstopila v veljavo nova Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih, to je 14 substanc in izdelkov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost na hrano. Zraven jedi so zapisane črke posameznih alergenov (glej legendo).

Legenda za zapis alergenov v jedilniku

G – žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, ječmen, oves, ali njihove križane vrste
in proizvodi iz njih)

L – mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo

J – jajca in proizvodi iz jajc

A – arašidi in proizvodi iz njih

S – zrna soje in proizvodi iz nje

O – oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,
pistacija, makadamija ali orehi Queensland) ter proizvodi iz njih

Z – listna zelena in proizvodi iz nje

GO – gorčično seme in proizvodi iz njega

SE – sezamovo seme in proizvodi iz njega

SO2 in SULFITI – v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2

VB – volčji bob

R – ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih

Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.